HET VERSCHIL TUSSEN EEN LUCHTKOELER / AIRCOOLER EN EEN AIRCO

03-02-2023 11:11

Op warme dagen is het fijn en comfortabel om de lucht lekker koel en schoon te houden. De temperatuur verlaagt men met een luchtkoeler/aircooler of een airco. Hier volgt een uitleg van het verschil.

 

AIRCO OF LUCHTKOELER / AIRCOOLER

Welke keuze men ook maakt hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste temperatuur, de mogelijkheden in de ruimte, de oppervlakte van de ruimte, wel of niet geïsoleerd en natuurlijk het budget.

GEZONDHEIDSVOORDELEN

Vergeleken met een Airco hebben luchtkoelers/aircoolers nog een zeer belangrijk voordeel, de goede luchtkoelers/aircoolers zijn namelijk ook voorzien van een speciaal aanzuigfilter waardoor de opgezogen lucht ook onmiddellijk wordt gereinigd en uiteindelijk alleen maar schone lucht in de ruimte blaast. Daarom zullen mensen die last hebben van Allergieën, Hooikoorts, Astma, COPD en vooral ook met huisdieren altijd voor een luchtkoeler/aircooler kiezen. Het filter kan eenvoudig gereinigd worden met een stofzuiger en op den duur worden vervangen door een nieuw filter.

IDEALE TEMPERATUURVERSCHIL

Wanneer men de lucht koelt, kan men het temperatuurverschil met buiten het best niet groter laten worden dan 4 tot 6 graden. Een temperatuurverschil dat groter is (wat bij Airco’s vaak het geval is) verdraagt het lichaam niet goed, dit kan leiden tot verkoudheid of in het ergste geval zelfs tot hartproblemen.

LUCHTKOELERS / AIRCOOLERS

Luchtkoelers/Aircoolers koelen de lucht door water te laten verdampen. Het verdampen van water kost dus warmte waardoor de temperatuur direct omlaag gaat.

TECHNIEK

Droge warme lucht wordt aangezogen door de luchtkoeler/aircooler en passeert het koelmembraam. Water wordt uit de watertank gepompt en over het membraam gegoten. Het membraam absorbeert de warmte uit de lucht, terwijl het vocht in het membraam verdampt. Hierdoor koelt de lucht af en wordt deze bevochtigd. De koele lucht wordt door het ventilatiesysteem van de luchtkoeler/aircooler het apparaat uitgeblazen.

STROOMVERBRUIK

Een luchtkoeler/aircooler verbruikt in vergelijking met een airco aanzienlijk minder stroom. Een luchtkoeler/aircooler verbruikt ca. 0,70 Watt per uur (afhankelijk van het merk en type) terwijl een airco ca. 1.000 Watt per uur verbruikt.

KOUD WATER

Hoe kouder het water in de watertank is dat uit de watertank op het membraam komt, hoe koeler de lucht is die uitgeblazen wordt. De beste luchtkoelers/aircoolers worden daarom altijd geleverd met één of meerdere koelaccus’s die men vooraf in de vriezer bewaard. In landen zoals Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk zijn deze koelaccu’s echter niet vaak nodig omdat de buitentemperatuur vaak niet zo hoog is vergeleken met de meer zuidelijke landen.

VENTILEREN

Men dient bij het gebruik van een luchtkoeler/aircooler altijd de ruimte te ventileren door middel van een raampje of deur open te zetten. Dit is om droge warme lucht van buiten aan te voeren en om te voorkomen dat de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog wordt. Men plaatst de luchtkoeler/aircooler daarom altijd het best in de buurt van een open deur of venster dat altijd in elke ruimte aanwezig is.

AFKOELEN VAN DE LUCHT

Luchtkoelers/Aircoolers brengen de temperatuur enkele graden omlaag, afhankelijk van de luchtvochtigheid buiten. Is die hoog, dan zullen ze de temperatuur minder snel omlaag krijgen dan bij een lage luchtvochtigheid. Voor het gevoel is de temperatuur echter koeler dan deze in werkelijkheid is. Dit komt doordat de lucht bevochtigd is door het koud water systeem.

GELUID OF DECIBELS

De airco is in de loop der jaren wel wat stiller geworden door nieuwe technieken, maar produceren toch nog vaak maximaal 50dB(A) aan geluid. 50 dB(A) aan geluid is vergelijkbaar met licht autoverkeer op 30m afstand. De nieuwste vaak aanzienlijk duurdere modellen produceren 20 tot 25 dB. Dit is te vergelijken met het ruisen van boomblaadjes of fluisteren. Een gecertificeerde luchtkoeler/aircooler produceert van 20 tot 60 dB afhankelijk van het type, ruimte en de snelheid die men instelt voor de luchtverplaatsing.

VOORDELEN VAN EEN LUCHTKOELER / AIRCOOLER

Een luchtkoeler/aircooler heeft een aantal voordelen ten opzichte van een airco:

  1. Verse lucht, er wordt altijd verse lucht aangevoerd in de ruimte.
  2. Droogt de lucht niet uit.
  3. Geen speciale vereisten aan de ruimte, een luchtkoeler/aircooler past in elke ruimte waar geventileerd kan worden.
  4. Mobiel, de meeste luchtkoelers/aircoolers hebben wieltjes waardoor ze makkelijk te verplaatsen zijn.
  5. Zowel binnen als buiten te gebruiken, luchtkoelers/aircoolers zijn zeer geschikt om het terras te koelen.
  6. In vergelijking met airco’s hebben luchtkoelers/aircoolers lage aanschafkosten.
  7. Laag stroomverbruik, het stroomverbruik van een luchtkoeler/aircooler is veel lager dan van een airco.
  8. Geen jaarlijkse onderhoudskosten.
  9. Luchtkoelers/aircoolers werken ook in een ruimte waar ramen of deuren open staan, bij een airco moet juist alles gesloten zijn.

 

Doorzoek de website

De veiligste, meest verkochte gecertificeerde sleutelkluis in de zorg, beveiliging en nieuwbouw model 2024

LEES DE REVIEWS

Voor de meest energiezuinige verwarming- en bijverwarmings producten kunt u kijken op de onderstaande categorie.

Luchtkoeling is het meest goedkope alternatief als u naar iets anders zoekt dan een kostbare Airco, want dit kan dit kan oplopen tot 80/90% minder in aanschaf en energieverbruik.

Gezonde en virusvrije lucht inademen is essentieël voor ieder mens van jong tot oud. Met onze HEPA luchtreinigers bent u altijd zeker dat u tot wel 99% gezondere lucht in uw woon- en werkomgeving zult krijgen.

Het makkelijkste en direct overal te gebruiken gereedschap zonder snoer met een langdurig gebruik op een en dezelfde accu hebben wij altijd op voorraad. Zo bent u zéker dat u voor elke klus direct het benodigde materiaal bij de hand heeft.

De producten die wij in de "SALE" verkopen zijn vrijwel allemaal tijdelijk en zolang de voorraad strekt. De garantie van 1 jaar is natuurlijk wel van toepassing op al deze producten, maar OP=OP!

Onder de GOOGLE reviews hebben wij de producten staan waar onze klanten altijd zeer tevreden over zijn op de Social Media en ook in de rechtstreekse reviews op GOOGLE en onze eigen website. Het is echt de moeite om deze producten eens te bekijken of er meer informatie over te vragen aan onze klantenservice.